Sprengte blodkar Nd:YAG Laser  

Hvordan behandles sprengte blodkar?

 

Nd:YAG laseren er et instrument som avgir meget sterke lysglimt. Lyset kommer ut av et håndtak som holdes ca. 1 cm fra huden. Lyset absorberes i det røde pigmentet i blodkaret, slik at det dannes varme. Varmen gjør at blodet i karet koagulerer, og blodkaret ødelegges. Overfladiske blodårer/kar på bena kan behandles med Nd:YAG laser. Øyebeskyttelse benyttes under hele behandlingen.Laseren blir deretter ført over det aktuelle området på huden. Ved hver impuls som utløses, får man en kortvarig svie og stikkende følelse. Behandlingshodet på laseren har innebygget kjøling, så området kjøles ned umiddelbart. Dette resulterer i en mer behagelig behandling og er også med på å redusere risikoen for bivirkninger/reaksjoner. Etter behandlingen kan det oppstå noe hevelse og rødhet, som kan vare fra et døgn til en uke. Det er viktig med god hygiene etter behandlingen. Man ser allerede god effekt etter første behandling, så det er veldig effektivt. Behandlingstiden og pris, kommer an på hvor stort område som skal behandles og størrelse. Når man kommer til behandling,
blir det alltid gjort en vurdering av området som skal behandles og man blir enig om pris etter hvor stort området som skal behandles. Fra pris 1800,-.

 

 

Årsaken til karforandringer


Karforandringer forårsaket av sykdom, medisiner eller strålebehandling, graviditeter, hormonelle forandringer, statisk arbeid, forfrysninger, soling elle harde slag, kan føre til karforandringer. Dette kan resultere i sjenerende blå kar på beina. Laserbehandling har vist seg å være vellykket på synlige og sprengte blodkar i huden (også kalt teleangiektasier). Disse ligger overfladisk, og synes igjennom huden. Disse er helt ufarlige, men er kosmetisk skjemmende.


Før behandlingen


Alle som skal behandles, må unngå sol og solarium minst 6 uker før behandlingen. Ved behandling av hud som er brun, er det økt risiko for pigmentforstyrrelser, enten i form av mindre eller mer pigmenterte flekker. Disse vil alltid forsvinne av seg selv etter en stund. Huden må heller ikke utsettes for kjemisk peel 3 måneder før en behandling. Fruktsyrepeel og a-vitamin krem må ikke benyttes siste uken før behandling. Man bør heller ikke ha oleller om du har startet med noen nye, når du kommer tilbake til neste behandling. Før behandling må huden vaskes grundig, og sminke eller kremer fjernes.


Etter behandlingen


Det er viktig at huden er så blek som mulig, både før og etter behandling, altså uten solpåvirkning i minimum 6 uker både før og etter behandling. Blek hud gjør risikoen for hudreaksjoner minimale, og effekten av behandlingen bedre. Behandlingen kan gi blåmerker i huden etterpå. De kan variere fra et par dager, til noen få uker. Det kan også hos noen oppstå en hemosiderin/jern utfelling (brune flekker) i vevet rundt den behandlede åren på beinet. Dette må kroppen selv rydde opp i gjennom blod og lymfesystemet, og det kan ta noen måneder. Huden kan hovne opp og gi en lett rødme i behandlingsområdet i 2-3 dager. Dersom det skulle oppstå blemmer/sår etter behandling, vil disse forsvinne etter noen dager. Ikke plukk på disse, men ta kontakt med klinikken, for riktig krembehandling. Det kan også oppstå arr og sår, men det er svært sjeldent. Vi anbefaler å bruke en beroligende og helende krem etter laserbehandlinger (for eksempel Dermovat krem). Solfaktor 50 må brukes hver dag i sola når du behandles med laser, for å unngå pigmentforstyrrelser. Det er viktig med god kjøling etter behandlingen. Bruk gjerne en ispose/ertepose for kjøling ved hjemmebruk det første døgnet etter behandling.

 

Trenger man flere behandlinger?

 

Flere behandlinger er nesten alltid nødvendig for å oppnå best resultat. Ofte mellom 1-5 behandlinger, men det er veldig individuelt hvor mange behandlinger man trenger. Man bør vente minimum 6 uker mellom hver behandling. Dette for at huden skal få tid til å reparere seg mellom hver runde. Det kommer mye an på blodkarenes størrelse, omfang og hvor på beina de befinner seg. Huden skal være helt leget, før supplerende behandlinger, og det kan ta lang tid før prosessen er avsluttet.

 

Hvor varig er resultatet?

 

Overfladiske blodkar fjernes permanent, men det kan komme nye. Man kan aldri garantere at alle kar forsvinner helt, men som regel oppnår man en betraktelig bedring. Synlige overfladiske kar kommer som regel i ansiktet eller på beina. De er mer estetisk skjemmende, enn medisinsk farlige, og kan i prinsippet ramme alle uansett alder og kjønn.

 

Hvem kan ikke behandles?

 

En vellykket behandling forutsetter at blodkarene er under 5 mm i diameter. De fleste årer med rød eller blå farge kan behandles, men åreknuter kan ikke behandles. Er det mistanke om åreknuter, bør dette problemet løses hos en karkirurg før en laserbehandling. Går man på medisiner som gjør huden lysømfintlig, bør man ikke behandles med laser. Har man gått på Isotretinoin (behandling mot akne), bør man vente ca. 6 måneder etter avsluttet kur, før man kan starte med laserbehandling. Har man lett for å danne arr eller keloider, skal man ikke behandles med laser.